Heimwee naar New York

Eerder schreef ik al over wolwinkels in New York, maar uiteraard hebben we ook een heleboel andere dingen gedaan. Ondertussen kan ik wel zeggen dat ik een beetje verliefd ben geworden op the Big Apple. Natuurlijk bezochten we de typische toeristische trekpleisters, maar ik was vooral onder de indruk van de enorme hoeveelheid creativiteit in de stad en deed er erg veel inspiratie op.

Uiteraard gingen we naar Times Square (overrated en veel te druk), Central Park, 9/11 Memorial en bekeken we heel wat bekende gebouwen. Het meest indrukwekkende uitzicht krijg je toch wel vanboven op het Rockefeller Center. De tickets om naar boven te gaan zijn niet goedkoop, maar eens je boven bent is het de prijs meer dan waard. Je ziet alle lichtjes in de stad en auto’s die als mieren over de straten bewegen. Klein detail: ik heb hoogtevrees, maar vond toch dat ik het uitzicht eens gezien moest hebben en heb er echt geen spijt van.

Wat ik het leukste vond aan New York zijn alle creatieve dingen die ik gezien heb. Overal zaten mensen te tekenen, te schrijven of muziek te maken. Als je creatieve ondernemers wilt zien, dan moet je in Brooklyn zijn. We bezochten de Artists & Fleas market in Williamsburg, een wekelijkse markt met handmade en vintage producten, en een aanrader om te bezoeken. Daarnaast vonden we overal street art, een heleboel winkeltjes van artiesten en designers, maar ook enorm veel art galleries en koffiebars waar kunst getoond wordt. Verder bezochten we ook een games exhibition, waar je een paar indie game developers hun nieuwe creaties kon bekijken en testen, om maar te zeggen dat er overal een gigantische hoeveelheid creatieve dingen te vinden zijn.

Het gras is uiteraard altijd groener aan de overkant, maar er waren echt een aantal dingen in New York waarvan ik dacht: “tiens, daar kunnen
ze bij ons nog iets van leren”. Er is duidelijk veel ruimte voor creativiteit, maar er is ook niemand die vreemd opkijkt wanneer iemand zijn eigen ding doet, of wanneer mensen nogal opvallend gekleed rondlopen. New York is een stad vol diversiteit, terwijl ik in België vaak het gevoel heb dat je binnen een bepaald stramien moet passen. En elke keer ik nu over de Meir wandel, heb ik het gevoel dat de mensen een saaie grijze massa vormen.
Eerlijk is eerlijk, België is niet helemaal slecht hoor. De huurprijzen in New York zijn bijvoorbeeld absurd hoog, waardoor ik maar al te goed begrijp dat veel mensen samenwonen met roommates. Ik vind het ook nog altijd belachelijk dat veel mensen in de Verenigde Staten afhankelijk zijn van fooien of meerdere jobs moeten hebben om rond te komen. Daarnaast heb ik ook heel wat drugsverslaafden, bedelaars en daklozen gezien. Dus nee, niet alles is beter in New York, maar de positieve dingen die ik gezien heb zou ik graag vaker tegenkomen in België.

Ik deed heel veel inspiratie op in New York, gewoon voor mezelf, maar ook voor Indigo Knitwear en Hand Gemaakt. Ik kwam terug thuis met een hoofd vol ideeën en ook wel een beetje heimwee naar een stad waarin alles mogelijk is.

Save

You may also like