Recept: cranberry jam

Met de feestdagen gebruikten we veenbessen in onze recepten, maar er bleef nog een zakje in onze koelkast liggen. Aangezien ik niet graag iets weggooi, bedacht ik dat het leuk zou zijn om cranberry jam te maken. De confituur is klaar in een klein half uurtje (opruimen inbegrepen), en erg lekker op een sneetje brood.

Je hebt nodig:
– 250g cranberries
– 200g suiker
– 2 eetlepels honing

1. Giet de veenbessen in een grote kookpot en voeg een scheutje water toe. Als laatste voeg je ook de suiker toe. Verwarm dit op een vrij hoog vuur tot de veenbessen “poppen” en zacht worden. Gebruik eventueel een vork om de veenbessen te pletten. Roer ook regelmatig zodat er niets gaat aanbranden.
2. Als de veenbessen zacht zijn, neem je de kom van het vuur en gebruik je een mixer om een gladder mengsel te bekomen.
3. Zet de kom terug op het fornuis en voeg 2 eetlepels honing toe. Laat de confituur nog even op het fornuis, zodat het mengsel nog een paar minuutjes kan pruttelen en dikker wordt.
4. Verdeel over confituurpotjes, laat afkoelen en klaar!

Dit recept was genoeg om 2 confituurpotjes te vullen. Veenbessen zijn sowieso rijk aan pectine, het is dus niet nodig om Pec toe te voegen. Na het afkoelen is deze veenbessenconfituur van zichzelf vrij stevig.

You may also like