Haken: opzetlus en losse

Vorige week kondigde ik al aan dat we gaan leren haken, tijd dus om aan de slag te gaan! We beginnen met de opzetlus en losse te haken. Het is vrij eenvoudig, maar ook heel belangrijk dat je dit onder de knie krijgt aangezien je een opzetlus en lossen voor zo wat elk haakwerkje nodig hebt.

Om te beginnen heb je een opzetlus of schuifknoop nodig, dit gaat als volgt:
1. Neem je garen tussen je duim en wijsvinger
2. Maak een lusje met het garen rond je wijsvinger en middelvinger
3. Als je je hand een beetje draait, zie je een mooie lus naast je vingers
4. De lange draad trek je van achter naar voor door het lusje
5. Je hebt nu een losse knoop
6. Als je je haaknaald door de lus steekt, dan kan je aan de lange draad trekken om de lus rond de naald kleiner te maken.

Pas wel op dat je de draad niet té strak aantrekt, anders kan het haken van je eerste steek vrij moeilijk zijn. De lus moet mooi rond je haak passen, zodat je de lus nog vlot kan verschuiven. Als alles goed gaat, zou je iets moeten hebben zoals op de foto hierboven.

Zo wat elk haakwerkje begint met een losse of een ketting van lossen.
1. In je rechterhand hou je de haaknaald, in je linkerhand zit de lange draad die naar je bol garen gaat. Er zijn verschillende manieren om je haaknaald vast te houden, maar ik hou ze op de klassieke manier vast, dus ik neem de haaknaald vast zoals je een pen zou vasthouden. Als je rechtshandig bent, dan zit de haaknaald altijd rechts en het garen zit altijd links.
2. Leg de lange draad één keer over je haaknaald (dit heet een omslag maken). De lange draad steek je onder het haakje en trek je zo door de opzetlus.
3. Nu heb je één losse gehaakt
4. Als je dit herhaalt, dan krijg je een ketting van lossen.

Om te oefenen kan je best beginnen met een ketting van lossen te haken, waarbij je er ook aan denkt om de draad altijd even strak om de naald te leggen. Dit is belangrijk om een gelijkmatig werkje te krijgen, anders krijg je dichte en open steken, wat niet zo mooi is.

Heb je vragen of is iets niet volledig duidelijk? Laat het dan gerust weten in een comment, of stuur een mailtje naar contact@flowersandfeathers.be

You may also like