DIY: Body lotion

De winter is nu écht begonnen, tijd dus om je huid te verzorgen met een geweldige body lotion. Aangezien ik hou van natuurlijke producten, dacht ik zelf eens te proberen om een body lotion te maken. Na een proces van proberen en improviseren, is het dan toch gelukt. Het resultaat: een body lotion om alle droge en beschadigde huidjes te verzorgen. Bovendien is het niet al te moeilijk om zelf aan de slag te gaan met een paar ingrediënten, je huid zal je dankbaar zijn! En als je nog op zoek bent naar een leuk handmade cadeautje, dan is dit een aanrader.

Je hebt nodig:
– 1/2 cup kokosolie
– 1/2 cup sheabutter
– 1/2 cup cacaoboter
– 1/2 cup olijfolie

Alle ingrediënten vind je in een natuurwinkel, de betere drogist, of je kan alles uiteraard online bestellen. Ik had geen ervaring met het maken van verzorgingsproducten, dus ik deed eerst wat research. Daaruit leerde ik dat je het best kan werken met 75% vaste producten (kokosolie, sheabutter, cacaoboter) en 25% vloeibare producten (olijfolie).
Als maateenheid werk ik met cups omdat dat makkelijk werkt, ik heb een setje met maatpannetjes om de juiste hoeveelheid af te meten (het lijkt op dit setje van Dille & Kamille). Als je geen setje hebt met cups (wat trouwens een aanrader is om even aan te schaffen), dan kan je het gewoon omrekenen. Tot zo lang je de juiste verhoudingen gebruikt, lukt het recept wel.

1. Meet al je ingrediënten af. Ik gebruikte voor elk deel een halve cup, maar je kan meer of minder gebruiken naargelang de hoeveelheid die je wenst te maken. Denk er aan: 3 delen vast, 1 deel vloeibaar. Met de hoeveelheden die ik gebruikte, kon ik twee middelgrote confituurpotjes vullen.
2. Gooi alles bij elkaar in een kom en verwarm deze op een zacht vuurtje. Alle ingrediënten moeten vloeibaar worden, maar mogen niet koken. Roer regelmatig, zodat alles goed smelt tot een egaal mengsel. 
3. Wanneer alles gesmolten is, verwijder je de kom van het fornuis. Zet het mengsel in de koelkast zodat het kan opstijven.

4. Als het mengsel bijna volledig stijf is (zoals op de foto hierboven), kan je het gewoon opkloppen met een klopper. Zo krijg je een fluffy mengsel (het lijkt een beetje op slagroom) dat je kan verdelen over leuke potjes. Klaar!

Tip: Ik probeerde te snel het mengsel op te kloppen, waardoor er niets gebeurde. Volgens talloze andere recepten moest je het mengsel gewoon laten afkoelen en dan opkloppen: geen resultaat. Ik liet het mengsel 45 minuten in de koelkast staan, waardoor het vrij stevig werd. Wanneer ik het dan ging opkloppen, kreeg ik een fluffy lotion die perfect is om je huid mee in te smeren.

You may also like