DIY: gehaakte theelichtjes

Normaal post ik hier geen tutorials voor gehaakte of gebreide werkjes, simpelweg omdat kennis van de steken een vereiste is. Dit weekend maakte ik iets superleuk, en ik kreeg wat vragen over het patroon. Daarom maak ik nu een uitzondering en post ik toch even de werkbeschrijving voor mijn gehaakte theelichtjes.

Ik wou al een tijdje proberen om gehaakte theelichtjes te maken, dus zocht ik een aantal beschrijvingen op het internet. Na het testen van een aantal patronen, merkte ik dat het eindresultaat bij mij niet echt paste zoals ik het wou. Daarom ging ik wat experimenteren en toen kreeg ik wel een theelichtje zoals ik het wou: perfect passend, simpel en snel om te haken. Het is een vrij eenvoudig patroon, dus beginners kunnen er ook mee aan de slag!

Je hebt nodig:
– glazen potje
– wol
– bijpassende haakpen

1e toer: maak een ketting van lossen, voor een mooi eindresultaat heb ik altijd gekozen voor een aantal lossen dat deelbaar is door 4. Sluit de ketting met een halve vaste tot een ring. Zorg er voor dat je ketting strak rond je potje past, beter te strak dan te los (anders zakt het hoesje af).

2e toer: haak 3 lossen (dit is je eerste stokje), haak daarna op elke losse van je ketting een stokje, sluit de toer af met een halve vaste in de 3e losse van je beginstokje.

3e toer: haak 4 lossen (dit is je eerste stokje en een losse), sla 1 stokje over, haak 1 stokje, 1 losse en herhaal dit tot het einde van je toer. Op deze manier krijg je ruimtes tussen je stokjes. Sluit de toer met een halve vaste in de 3e losse van het beginstokje.

4e toer: haak 4 lossen (alweer je eerste stokje en een losse), haak een stokje in de ruimte tussen de stokjes van je vorige toer, 1 losse, 1 stokje in de volgende ruimte tot het einde van je toer. Sluit de toer opnieuw met een halve vaste in de 3e losse van het beginstokje.

Herhaal de 4e toer tot je koker hoog genoeg is om je potje te bedekken.

laatste toer: haak een rondje vasten (telkens 1 vaste in de ruimte tussen stokjes en 1 vaste op de stokjes). Op deze manier wordt de bovenkant iets strakker zodat alles goed rond je potje blijft zitten.
Hecht de draadjes af, zet een theelichtje in je potje en klaar!

De gehaakte theelichtjes zijn perfecte sfeermakers voor je woonkamer, tijdens feestjes of op het terras deze zomer. Bovendien zijn ze superleuk als handmade cadeautje!
Je kan dit patroon ook gebruiken om grotere potten een gehaakt jasje te geven, zo kan je bokalen omtoveren tot een leuke vaas voor bloemen, of als originele opbergpot voor je haakpennen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het is de eerste keer dat ik een haakpatroon uitschrijf voor anderen. Als er iets niet helemaal duidelijk is, mag je dit altijd laten weten en ik probeer je verder te helpen!

You may also like

2 reacties