5 tips om aan een balkontuin te beginnen

Toen ik een klein meisje was, ging ik altijd mee “helpen” in de moestuin van mijn grootvader. Ik vond het zeer fascinerend, en ik kreeg altijd de indruk dat een groententuin onderhouden geen grote moeite was. Achteraf ontdekte ik dat het wel veel moeite en tijd kost, maar dat mijn grootvader gewoon briljant was in zo’n dingen. En toen ik vorig jaar zelf wat kruiden op ons balkon wou kweken, wist ik niet waar te beginnen. Er zijn vast een aantal mensen onder jullie die graag zelf aan de slag willen gaan, daarom geef ik een paar tips.

1. Begin met een plan!
Bekijk eerst even hoeveel ruimte je hebt, en wat je wilt gaan zaaien of planten. Heb je wel voldoende plaats voor alles? Ik stond al een paar keer in de winkel vol twijfel na te denken: hoeveel potten zou ik nemen? Gaat dat wel op ons terras passen? En dan gebeurt het wel eens dat je foute dingen aankoopt. Uit je fouten leer je bij, maar het blijft zonde van het geld en de tijd die je verkwist hebt. Het kost wat moeite, maar het loont: ga je terras of balkon even meten, neem een blad papier en schets een plannetje. Wanneer je alles pas gezaaid hebt, ga je nog niet veel ruimte nodig hebben. Maar eens al je planten groter worden, ga je moeten verpotten. Het heeft dus geen nut om 20 soorten kruiden te zaaien, als je plaats hebt voor maar vijf grote potten op je terras.

2. Wat heeft je plant nodig?
Het lijkt vanzelfsprekend, maar je moet er wel over nadenken: niet elke plant is hetzelfde. De ene kan je al binnen zaaien in maart, de andere zaai je het best buiten in mei. Als je even op Google kijkt, of op je zakje zaden, dan weet je al gauw wanneer je kan zaaien. Kijk ook even na of je niet beter een plant gaat kopen. Als je bijvoorbeeld tomaten of aardbeien wilt, dan kan je gewoon plantjes kopen in een tuincentrum: veel makkelijker. Let op wat je plant nodig heeft: zon of schaduw, en ook de hoeveelheid water en ruimte zijn belangrijk om te checken. Er zijn planten die veel of weinig aandacht nodig hebben, hou hiermee ook rekening bij je keuze.

3. Weer of geen weer…
We kunnen alleen maar hopen op een prachtige lente en zomer, maar dat is altijd een beetje afwachten. Eens je kruiden of groenten buiten staan, kan je het weerbericht het best in de gaten houden. In de volle grond kan een plant veel meer verdragen dan in potten. Als je enkel een balkon hebt, dan heb je geen andere optie dan bloempotten. Ik had vorig jaar een prachtige collectie kruiden, waarvan meer dan de helft gesneuveld is na een hevige regenbui. Je zorgt er dus best voor dat er iets van beschutting is voor je planten, zoals een afdak of mini-serre. Heb je dat niet, dan kan je best je potjes binnen zetten als het gaat stormen.

4. Kweeksetjes? Of toch maar niet?
In heel wat winkels vind je verschillende soorten kant-en klare verpakkingen met potjes, aarde en zaden. Erg handig om mee te beginnen. Vooral als je kruiden wilt zaaien, is dit een makkelijke beginnersoplossing. Bovendien zijn de meeste sets zeer budgetvriendelijk. Vorig jaar kocht ik een paar van deze sets, maar ik ontdekte een aantal dingen om rekening mee te houden. De potjes zijn vaak enkel geschikt om je zaden te laten kiemen, hou er dus rekening mee dat je de plantjes na een paar weken moet verpotten (maw: grotere potten kopen). Daarnaast kijk je best na welke kruiden je effectief gaat gebruiken. Vorig jaar had ik een aantal kruiden staan waarvan ik zelfs niet wist waarvoor ik ze moest gaan gebruiken. Als je even gaat rekenen, dan zijn de kweeksets misschien toch niet zo goedkoop. In tuincentra kan je alles apart aankopen: kweekpotjes, grotere potten, aarde en de zaden die je écht nodig hebt. Het is wat meer zoekwerk, maar je kan alles naar je eigen zin aanpassen.

5. Just do it!
Het lijkt misschien intimiderend, maar laat je niet tegenhouden! Je hoeft niet per se een gigantische moestuin te beginnen om in je opzet te slagen! De ene zal voor een grote uitdaging gaan en proberen om wortels en sla te kweken in grote potten (wat niet onmogelijk is). De andere houdt het liever wat beperkter met enkel een paar kruiden. Het is ontzettend leuk om alles te zien groeien, en uiteindelijk te genieten van je oogst. Dus wat je ook doet, hoe groot of klein je project ook is: ga er gewoon voor!

You may also like