DIY – Muurdecoratie weven

Weven is opnieuw helemaal hip. Dankzij mijn Pinterest verslaving zag ik een hele hoop foto’s opduiken van weefwerkjes als decoratie, als detail in kleding etc. Om eerlijk te zijn dacht ik altijd dat weven iets was wat thuis hoorde in de basisschool, ofwel bij oude vrouwen die zo veel ervaring hebben dat ze prachtige kunstwerken maken. Tot ik leuke dingen op Pinterest zag en zelf aan de slag wou gaan. 

Uiteraard heb ik zelf geen weefgetouw. Een vage herinnering aan de
basisschool deed me er aan denken dat we toen werkten met een stuk
karton. Wol en touw heb ik sowieso altijd in huis, dus ik heb me een zondagnamiddag bezig gehouden met een leuk decoratiestuk als eindresultaat.

Je hebt nodig: een stuk stevig karton, meetlat, schaar, plakband, pen, touw, verschillende kleuren wol en een naald met een groot oog.

Ik begon met mijn stuk karton op maat te knippen, mijn stuk karton was 15 x 26 cm. Vervolgens begon ik mijn markeringen aan te brengen op de korte zijden. Op anderhalve centimeter van de rand zette ik mijn eerste markering, daarna volgde op elke centimeter een klein streepje. Dit doe je langs beide korte zijden, let op dat de markeringen netjes tegenover elkaar staan. Ik verstevigde de korte zijden door er een stuk doorzichtige tape over te plakken. In al je markeringen maak je kleine knipjes, aangezien je deze insnijdingen gaat gebruiken om je weefgetouw te maken. 

Gebruik stevig touw en maak de rand op de achterkant van je karton vast
met een stukje behangerstape of washi tape. Span het touw tussen de
insnijdingen, maar zorg dat het niet te strak zit zodat je karton niet
gaat krullen. Wanneer je touw volledig gespannen is, heb je zelf je
eigen mini-weefgetouw gemaakt.

Dan begint het echte werk! Kies je favoriete kleuren wol en gebruik de naald om te weven. Knip een stuk wol af van ongeveer een meter lang, dit werkt het makkelijkst. De makkelijkste weeftechniek is steeds onder-boven-onder-boven je touw te gaan, zoals op de foto hierboven duidelijk te zien is. Voor dit weefwerkje gebruikte ik verschillende diktes wol, fijn om mee te experimenteren en het levert een mooi effect op.

Aan de onderkant van mijn weefwerk heb ik ook een fluffy stukje gemaakt. Dit doe je door korte stukjes wol te knippen (ongeveer 8cm) en deze in een “U-vorm over je eerste twee verticale touwen te leggen. De korte stukjes trek je door het midden van de touwen, trek dit naar boven tot ze tegen je laatste rij weefwerk komen. Dit kan je een aantal rijen doen om wat afwisseling te creëren.

Wanneer je vindt dat je weefwerk groot genoeg is, moet je de
draadjes aan de zijkanten wegwerken. Langs de achterkant van het karton
knip je de touwen in het midden door en deze knoop je stevig vast tegen de rand van je weefwerk. De restjes touw knip je netjes af.
Gebruik een lang stuk touw om bovenaan een knoop te maken en hang je weefwerk aan de muur.

Wat vinden jullie van mijn eerste poging om te weven? Gaan jullie dit zelf ook eens proberen? Ik denk er nu al aan om een tweede versie te maken met verschillende tinten rood.

You may also like

1 reactie