Paasboom DIY

Pasen is een van mijn favoriete feestdagen, al moet ik toegeven dat dat vooral komt door de gigantische hoeveelheid chocolade. Hier thuis hebben we elk jaar een paasboom om de lente in huis te halen. Aangezien de papa heel ijverig was en alles gesnoeid had, was het enige probleem dat ik geen lange takken vond in de tuin, dus is het eerder een takkenboeket ipv een boom. Desondanks ben ik wel blij met het resultaat, ook al moet ik nu mijn best doen om de honden en katten weg te houden van de paaseieren.

Voor een paasboom worden meestal takken van krulwilgen gebruikt. Aangezien dat niet in onze tuin staat, heb ik takken van een forsythia gebruikt. Uiteraard kan je zo wat alle stevige takken gebruiken die jij mooi vindt.De takken zet je in een stevige vaas met water. Na een tijdje zullen er worteltjes aan de takken komen. Als je dat zou willen, kan je de tak dus na Pasen in de tuin planten. Je geeft de takken ook best om de 3 dagen vers water.

De paasversiering is een mix van oude en nieuwe dingen. De meeste van onze oude paaseieren zijn gebroken, dus was ik vandaag nieuwe eitjes gaan kopen. Ik heb gekozen voor paaseieren met een nostalgisch tintje, die bovendien vrij goedkoop waren. Ik ben de rekening ergens onderweg verloren, maar voor de 6 paaseieren, een vogelhuisje en 2 vogeltjes heb ik een goede 7 euro betaald in Dreamland. Als je dat wil, kan je natuurlijk ook zelf eitjes beschilderen. Ik ben ze simpelweg gaan kopen omdat ik te ongeduldig ben om die dingen mooi te schilderen.

Het nestje met eitjes is vrij simpel te maken met stro en kippengaas. Gewoon een stuk kippengaas dubbel plooien, stro tussen steken en daarna het kippengaas in de vorm van een nestje plooien.
De eieren op de foto zijn met een natuurlijke kleurstof geverfd. Je kan in vele winkels (oa Dreamland en Dille & Kamille) doosjes kopen waar kleurstoffen inzitten, maar je kan ook plantaardige kleurstoffen gebruiken. Het principe is simpel, al wat je moet doen is verfwater maken.
Het verfwater maak je door de plantaardige kleurstof een half uur tot een uur in water en azijn te koken, en af en toe eens roeren door het mengsel. Dit giet je dan door een zeef en je verfwater is klaar. Als je egaal gekleurde eieren wil, kook je de eieren eerst en daarna
laat je ze in verfwater staan om de gewenste kleur te verkrijgen. Als je
figuren wil op je ei, zoals hierboven, dan kook je ze direct in het
verfwater.
Hier zijn de recepten voor een aantal kleuren:
Rood: de schil van 5 rode uien, 1 eetlepel azijn en 1,5 liter water
Roze: 4 rode bieten in stukjes met schil, 1 eetlepel azijn en 1 liter water
Oranje: de schil van 4 gewone uien, 2 eetlepels azijn en 1,5 liter water
Blauw: halve rode kool in stukjes, 3 eetlepels azijn en 2,5 liter water
De intensiteit van de kleur hangt heel hard af van hoelang je de eieren in het verfwater laat zitten, je kan dus zelf een beetje experimenteren.

You may also like