2012: voornemens etc

Een nieuw jaar, dus het is voor velen onder jullie waarschijnlijk tijd voor een paar nieuwe voornemens. Zelf ben ik heel goed in voornemens maken, maar enorm slecht in ze uit te voeren. Daarom maak ik al een paar jaar geen voornemens meer, maar maak ik een lijstje met een paar doelen die ik wil bereiken en plannen die ik wil uitvoeren. Een groot aantal van die doelen ga ik niet in 2012 bereiken, die worden op de planning gezet voor de komende 5 à 10 jaar. Meestal omdat het niet haalbaar is om ze nu al uit te voeren (ahem ik heb niet meteen genoeg geld om een hoop verre reizen te maken of zo). Maar een aantal doelen wil ik wél dit jaar bereiken.
Voor mij wordt 2012 een jaar vol grote plannen, veranderingen en nieuwe dingen. Het belangrijkste plan is gaan samenwonen, wat een groot deel van mijn doelen (en leven) bepaalt. Sparen, een appartementje vinden, stilletjes aan dingen kopen voor onze uitzet…om er maar een paar te noemen. Hier zijn een paar tips om ieders doelen en voornemens te laten slagen.

1. Lijstjes maken helpt zeker als je dingen wilt bereiken. Als je duidelijk kan zien wat je nog moet doen en wat al gedaan is, is het makkelijker om jezelf te motiveren. Mijn lijstjes staan allemaal opgeschreven in een boek dat ik elke dag bekijk. Plannen en structuur aanbrengen is een must!

2. Eis geen dingen van jezelf die je toch niet kan bereiken. Ik moet niet van mezelf eisen dat ik dit jaar een wereldreis ga maken, want ik geraak nooit aan een budget dat zo groot is én ik heb er simpelweg geen tijd voor. Het enige wat je doet als je gigantische eisen stelt, is jezelf teleurstellen als je merkt dat het niet lukt. Het tegenovergestelde geldt trouwens ook. Dingen die 15minuten van je tijd in beslag nemen (de planten water geven etc.), zijn niet bepaald een voornemen voor het nieuwe jaar. Wees realistisch!

3. Beloon jezelf als je iets bereikt hebt! Als je hard werkt, verdien je het ook om jezelf eens te belonen met wat quality time, een nieuw paar schoenen,… Je moet blijven genieten van je leven!

Herinner jezelf genoeg aan het feit dat je maar 1 keer leeft. Over 20 jaar wil je geen spijt krijgen van de dingen die je niet gedaan hebt. Als je jong bent, moet je dingen doen die je anders niet meer kan doen. Je moet af en toe eens een risico nemen, kansen niet laten schieten en niet eindeloos blijven nadenken. En dat zijn mijn tips om 2012 en alle komende jaren geweldig te maken.

You may also like