Haken: benodigdheden

Ik hoor vaak de opmerking dat haken zo moeilijk lijkt, maar niets is minder waar. Iedereen kan leren haken. De komende weken gaan we stap voor stap de basis leren van haken, zodat je op je eigen tempo kan beginnen aan een makkelijk eerste projectje.

Om te beginnen met haken heb je een aantal materialen nodig. Je vindt alles makkelijk bij Veritas, een wolwinkel in de buurt, en zelfs bij de Hema of Zeeman kan je voor een lage prijs alles vinden om mee te starten.

Wat heb je nodig:
– Haaknaalden
– Garen
– Schaar
– Lintmeter
– Naald met een groot oog

Haaknaalden bestaan in verschillende maten en materialen. Zelf gebruik ik de klassieke haaknaalden gemaakt uit kunststof of metaal, maar er zijn ook versies gemaakt uit hout, in felle kleuren en je vindt er ook met een ergonomische handgreep.

Het belangrijkste waar je op moet letten is de maat van je haaknaald. Dit wordt aangegeven met een cijfertje (millimeter) op de naald zelf. De maten verspringen per 0,25mm bij heel dunne haaknaalden of per 0,50mm bij de iets grotere naalden. De maat van je haaknaald moet vanzelfsprekend overeenkomen met de dikte van je garen.

Uiteraard heb je ook garen nodig om te haken. Er bestaan enorm veel soorten garen in verschillende kleuren, diktes en materialen. Er is onder andere katoen, wol, acryl en combinaties van materialen. Op het label vind je alle nodige informatie, zoals het materiaal en de bijpassende wasinstructies. Bovendien vind je op het label ook de maat van de haaknaald die je nodig hebt en hoeveel meter of gram een bolletje bevat, dit laatste is vooral handig als je een patroon volgt en wenst te weten hoeveel bollen je in huis moet halen. Het kleurbad wordt meestal ook vermeld, als je meerdere bolletjes garen nodig hebt voor een project, dan neem je best garen van hetzelfde kleurbad om kleurverschillen te vermijden.

Om mee te beginnen zou ik kiezen voor acrylgaren, of garen dat gedeeltelijk bestaat uit acryl. Je kiest best ook een vrij dik garen uit, voor naald 4 of 5. Dit is garen dat makkelijk werkt, bovendien is acrylgaren vrij goedkoop. Qua kleur kies je uiteraard iets wat je zelf leuk vindt, maar om mee te starten raad ik aan dat je een lichte kleur neemt. Bij donker garen is het een stuk moeilijker om je steken te zien. Acrylgaren kan je trouwens zeer goedkoop kopen bij de Zeeman of Hema.
Ga dus snel naar de winkel om een haaknaald en een bolletje garen. Volgende week beginnen we met de eerste steken!

You may also like