Must have: tuinieren

1. SOCKER plantenstandaard (29,99 euro – Ikea) / 2. FRÖER kweekset (1,99 euro – Ikea) / 3. ASKHOLMEN plantenstandaard (19,99 euro – Ikea) / 4. Kweekkastje (14,95 euro – Dille & Kamille) / 5. Gieter (9,95 euro – Dille & Kamille) / 6. Kweekset in zinken teiltje (7,95 euro – Dille & Kamille) / 7. GRÄSMARÖ driedelige tuinierset (2,99 euro – Ikea) / 8. Biologische zaden (vanaf 1,95 euro – Dille & Kamille) / 9. GRÄSMARÖ kruidenschaar (2,99 euro – Ikea).

Het zonnetje schijnt en ik begin alweer te dromen van kruiden, planten, zaaien en oogsten. Vorig jaar probeerde ik een aantal kruiden te kweken op ons balkon, met vallen en opstaan. Ahum. En met een gigantische regen- en hagelbui was de helft ineens verwoest. Maar dit jaar probeer ik het opnieuw!
Ik zocht een aantal leuke items uit om aan je eigen balkontuin te beginnen. Een paar dingen heb ik zelf al getest, een aantal dingen wil ik gewoon heel graag hebben.

Als je weinig ruimte hebt, dan is een leuke plantenstandaard een mooie oplossing om verticaal te werken. Je kan je ruimte optimaal benutten en het is ook gewoon een prachtige blikvanger op je terras. Vorig jaar kocht ik een kweekkastje bij Dille & Kamille, jammer genoeg pasten niet al mijn plantjes er in. Het gevolg was dat een hevige storm de helft van mijn kruiden vernielde. Deze kweekkastjes zijn vrij klein, maar heel schattig. Bij Ikea hebben ze een groter exemplaar, wat volgens mij iets handiger is. De combinatie van beide lijkt me ideaal voor ons, wellicht schaf ik me dit jaar dus nog een extra kweekkast aan.

Er zijn ook een paar items die je vanzelfsprekend nodig hebt als je planten, kruiden of groenten wil gaan kweken. Een schepje en kruidenschaar komen handig van pas, je kan deze voor een prikje kopen en het maakt het zaaien en oogsten een heel stuk makkelijker. Een gieter staat ook niet verkeerd op een terras, zeker als je eentje uitkiest in een vrolijke zomerkleur.

Wat betreft kweeksets en zaden heb je een overvloed aan keuze. Heel wat winkels verkopen kweeksetjes in verschillende maten en soorten. Aparte potjes, één grote pot, kweekzakken, aparte zaden. Het is een keuze die jij zelf moet maken, afhankelijk van wat jij het makkelijkst en mooist vindt. Vorig jaar kocht ik de kartonnen bekertjes in Ikea en een zinken teiltje met kruiden bij Dille & Kamille. De kartonnen bekertjes zijn goedkoop, maar gaan kapot als het eens hevig regent. Je kan ze gebruiken om zaadjes te laten kiemen. Wanneer je de planten buiten zet, kies je best voor een steviger materiaal. De zinken teil van Dille & Kamille was wel een succes, met het enige nadeel dat er geen gaatjes in zaten om overtollig water af te voeren.

Binnenkort is het tijd om te beginnen zaaien, ik begin alvast na te denken over welke zaden ik ga aanschaffen. Uiteraard hou ik jullie op de hoogte!
Zou jij het zien zitten om een balkontuin te starten?

You may also like