Balkontuinieren

De winter is nog lang niet voorbij, maar het voorjaarsgevoel begint al een beetje te kriebelen als de zon er in slaagt even door de wolken te komen piepen. Vorig jaar schreef ik al een postje over een balkontuin, maar ik slaagde er vorige zomer enkel in om wat bloemetjes en lavendel levende te houden. Dit jaar gaan we voor het iets serieuzere werk, dus begin ik al lustig te plannen.

Mijn vriend heeft even terloops ontdekt dat hij koken wel leuk vindt. Hij is dan ook degene van ons twee die het vaakst kookt en het liefst met verse groentjes. Zelf ben ik niet zo’n keukenprinses, tenzij het over desserts en zoetigheid gaat. Maar Yannick is degene die graag experimenteert met smaken en zonder probleem een uur of twee kan staan koken. Aangezien we dit jaar ons best willen doen om iets gezonder te gaan leven, bedacht ik dat het wel een fijn plan zou zijn om zelf wat te tuinieren.

Zoals jullie mogelijk weten, wonen we in een appartement in Antwerpen met een klein terrasje. Ik liet me inspireren door Pinterest, het concept van “square foot gardening” en mijn grootouders die altijd zelf groenten kweekten. Goed, nee, ik ben niet van plan mijn terras vol te zetten met bloemkolen en zo. Maar wat verse kruiden, aardbeien, tomaten en andere kleine groenten lijken me wel haalbaar. Voor alle duidelijkheid, ik mag dan wel opgegroeid zijn “op den boerenbuiten”, mijn groene vingers zijn ver te zoeken. Ik slaag er meestal in een plant 2 weken mooi te houden en daarna takelt ze meestal af wegens te veel of te weinig water. Het wordt dus een serieuze uitdaging.

Alsof mijn mama van op 80km afstand gedachten kan lezen, bracht ze vorig weekend een kruidensetje mee voor ons. Drie terracotta bloempotjes, aarde en zaadjes om biologische bieslook, basilicum en peterselie te kweken. We hebben de zaadjes alvast geplant, aangezien deze toch binnen gaan blijven staan. Voor wie geïnteresseerd is in zo’n kruidensetje, onder andere bij Dille & Kamille en Ikea vind je leuke exemplaren. Ik ben alleszins enorm benieuwd om over een aantal weken zelfgekweekt lekkers te eten.

Om mezelf voor te bereiden en te informeren wat betreft groenten en kruiden kweken, ben ik alvast het internet aan het uitpluizen op zoek naar informatie. Een boek of twee over balkontuinieren lijken me ook wel handig, als iemand aanraders heeft, laat maar komen! Als je tips hebt voor ons, dan zijn die ook meer dan welkom.

You may also like